10 x beter dan plastic
Terug naar blog

10 x beter dan plastic

If you can't reuse it, refuse it

Vandaag tien alternatieven voor de dagelijkse plastic polluters, want wat plastic betreft kunnen we heel kort zijn; ‘if you can’t reuse it, refuse it’.

1 Zullen we eerst maar eens allemaal afstappen van wegwerpscheermesjes? Het zorgt namelijk niet alleen voor ontzettend veel afval (het mesje zelf maar ook de plastic verpakking), het is ook nog eens ontzettend duur! Nee, dan liever zo’n chic open scheermes, je weet wel, zoals je die vroeger bij de barbier zag. Ziet er ook nog eens tien keer mooier uit op je badkamerkast. 2 Ook plastic wattenstaafjes kunnen eenvoudig vervangen worden door houten of bamboe varianten. Deze houten wattenstaafjes van Humble Brush zien er ook nog eens ontzettend feestelijk uit. 3 Niet alleen zijn bamboe tandenborstels beter voor het milieu (ze gaan net zo lang mee als de plastic variant, maar zijn wel biologisch afbreekbaar), ze zien er ook nog eens zo ontzettend mooi uit! Vooral deze kleurrijke vriendjes van Humble Brush, in verschillende te gekke uitvoeringen. 4 Dat honing ontzettend gezond is, wisten we natuurlijk al lang. Maar wist je ook dat het heel goed voor je haar is? Het versterkt de wortels, herstelt en stimuleert de haargroei en zit boordevol vitaminen en mineralen. En als ik je nou zeg dat je dit wondermiddel in huis kan halen in de vorm van een shampoobar van Lush, dan heb je toch geen plastic shampoo- en conditionerflessen meer nodig? 5 Plastic tasjes… Zijn er überhaupt nog mensen die deze keer op keer bij de kassa kopen? Zelfs al krijg je hem gratis mee, er zijn zoveel leukere en mooiere non-plastic varianten! Zoals deze linnen totebag van StudioSaar. Daar doe je toch het liefst ál je boodschappen in?
6 Okay, nóg eentje. Om maar te laten zien hoe leuk totebags zijn! Etsyshop Baggingaround heeft zelfs een héle pagina vol leuke designs. Zoals deze typografische tas of deze met grafische print. En nu geen excuusjes voor plastic tassen meer 😉 7 Je kent hem vast wel, dat confronterende beeld van de schildpad met het rietje dat in zijn neus vast zit. Deze schildpad is ondertussen hét boegbeeld van de anti-plastic-beweging, maar veel mensen kunnen geen goed alternatief vinden voor rietjes. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn! Zoals 100% composteerbare papieren rietjes, zoals deze van Kikkerland (leuk dat berkenpatroontje!). En heb je een warm drankje? Dan zijn er ook siliconen en glazen rietjes verkrijgbaar. 8 Wat is er beter dan zeep uit een plastic flesje? Nou, zo’n prachtige soap bar van Lush bijvoorbeeld. Dat ziet er sowieso mooier uit op de wastafel én zorgt er, in tegenstelling tot zeep in een fles, voor dat de hele ruimte heerlijk fris ruikt. Deze Ro’s Argan bar met arganolie hydrateert de huid en houdt het soepel. Win-win-win-situatie, toch? 9 Tja, daar is-ie weer, want in dit rijtje kan deze krachtpatser natuurlijk niet ontbreken. Dopper heeft er een nieuwe variant bij, namelijk de Dopper Insulated! Die houdt water tot 24 uur lekker koud. (Of 9 uur lekker warm) Zo hoef jij geen plastic flesjes bronwater te kopen en blijft dat plastic ook weg uit de zee. Wist je trouwens dat er in Nederland gewoon bronwater uit de kraan komt? Nergens voor nodig dus, die wegwerpflesjes! 10 Oké, deze is misschien een beetje ‘geitenwollensokken’-categorie, maar als je altijd een bamboe spork bij je hebt, kun je zoveel plastic besparen! Je salade-to-go, het ijsje na het avondeten, alles wordt geserveerd met een plastic lepeltje. Het bamboe-alternatief (van Bambu) is biologisch afbreekbaar, maar óók vaatwasserbestendig. Gaat lekker lang mee dus!