10x een duurzame kinderkamer
Terug naar blog

10x een duurzame kinderkamer

Musthaves voor een groene kinderkamer

De meeste van jullie weten het waarschijnlijk al; in juni verwachten wij ons tweede kindje! Zo blij en dankbaar natuurlijk, en stiekem ook al heel erg veel zin om nog zo’n lief kinderkamertje in te richten. Ik vroeg duurzame kinderkamerstylist Annemarie om tips en zij deelde tien van de liefste, mooiste én groenste accessoires met me. Nogmaals het bewijs dat duurzaam helemaal niet saai en oubollig hoeft te zijn!

Mooie en fijne accessoires zijn de finishing touch van de kinderkamer. Wist je dat je ook voor duurzame accessoires kunt kiezen? Hoe je dat doet? In drie eenvoudige stappen ben je er al:

  • Kies voor accessoires die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals hout en biologisch katoen.
  • Ga voor hout dat FSC gecertificeerd is.
  • Let op de afwerking, dit betekend verf op natuurlijke basis of een olie op waterbasis.

Voor de teelt van biologisch katoen worden geen chemische stoffen gebruikt, dat is een stuk beter en veiliger. Kies je voor FSC gecertificeerd hout, dan worden de bossen duurzaam beheert. Wel een prettig idee. Verf op natuurlijke basis bevat geen schadelijke stoffen zoals oplosmiddelen en aardolie. Deze verf wordt gemaakt van natuurlijke, plantaardige (dus oogstbare) en verantwoorde minerale grondstoffen. Wil je meer weten over verf op natuurlijke basis, lees dan het blog van De Duurzame Kinderkamerstylist.

Welke accessoire niet mag ontbreken, zijn planten. Minimaal één plant. Planten geven een kamer sfeer en maken de baby- en kinderkamer af. Naast dit fijne feit zijn planten heel belangrijk voor de zuurstof en luchtzuivering in de baby- en kinderkamer.

Het goede nieuws, er komen steeds meer merken die aandacht besteden aan de materialen die gebruikt worden. Deze accessoires zijn allemaal duurzaam gemaakt en echte eye-catchers in de kinderkamer.

1 Hoe lief zijn de regenboog ringen van Kusje op je Hart? Ze worden per stuk met de hand geborduurd op gewassen linnen. Een extra reden om deze voor je kinderkamer aan te schaffen? Van elke regenboog gaat er €2,50 naar Stichting Hartekind. 2 Deze dubbelzijdige poster van Little & Pure wordt gedrukt op FSC papier. De inkt is gecertificeerd met Der Blaue Engel, dit is het officiële Duitse milieukeurmerk. Dit houdt in dat de inkt minder milieubelastend is dan andere inkten. Daarnaast drogen de posters met LED en dat is energiebesparend. 3 Handige mandjes om kleine spulletjes in op te ruimen. De manden van Handed By zijn gemaakt van 70% gerecycled plastic of bamboe. Je kunt kiezen uit heel veel formaten en kleuren. Voor elke kinderkamer is er wel een te vinden! 4 De kussens van WeMaqe worden gemaakt van de stoffen van Motiflow. Motiflow produceert de stoffen eco-vriendelijk en WeMaqe maakt er op bestelling speciaal voor jou de leukste producten van. Naast kussens kun je er ook terecht voor o.a. zitzakken, textielposters en tafeltextiel! 5 De slinger van het Deense merk Fabelab is gemaakt van biologisch katoen. De fijne kleuren maken van elke kamer een feestje! Kijk vooral ook even verder rond op de website. Zoooooveel moois en liefs voor de kamer van je ukkie.

6 Dat is nog eens iets anders; Een speelhuisje in de vorm van een appel van het merk Rock & Pebble! Het is op duurzame wijze geproduceerd en gemaakt in de UK van onbehandeld Europees berkenhout. Mooi! 7 Naco draagt bij aan het verminderen van afvalberg door restanten uit de mode industrie te gebruiken voor het maken van nieuwe producten zoals vloerkleden en mandjes. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ziet er ook nog eens geweldig uit! 8 Elk kind wil deze ringen van Lillagunga toch in zijn kamer? Ze zijn zelfs geschikt voor volwassenen. Ontwerp en productie komen uit Finland waarbij er veel aandacht is voor mens en omgeving. Verkrijgbaar in verschillende kleurcombinaties! 9 Prachtige hangers van het Deense merk Loullou. Gemaakt van FSC gecertificeerd berkenhout zonder schadelijke afwerking. Daarmee wordt het aankleden ‘s ochtends nog eens een feestje! De webshop van Loullou staat trouwens vol met zulke mooie producten. Zeker het bezoeken waard! 10 De planten van Sprinklr worden zo duurzaam mogelijk gekweekt. Sprinklr werkt samen met kwekers die voorop lopen op het gebied van biologische bestrijding en energieverbruik. Dit is de Lepismium Bolivianum, een gezellige hangplant die van een lichte of zonnige plek houdt.