Badkamerverbouwing
Terug naar blog

Badkamerverbouwing

Wellness in huis

Eén van mijn grootste wensen voor 2019 was een bad. Dat begon al in de lente, maar het bleef steeds maar uitgesteld worden. We hadden immers genoeg te doen; de zolder verbouwen, onze slaapkamer maken, de babykamer inrichten… En dan nog tientallen kleine projectjes in huis. Maar naarmate Bosse ouder werd, groeide de wens om de jongens samen in bad te kunnen doen. Dus op de valreep plaatsten we in december een bad die ik tussen de kerstdagen en oud&nieuw betegelde.

Beperkte ruimte

Onze badkamer is gebouwd met een inloopdouche. De ruimte voor een bad was dus minimaal (125 x 125 cm) en de meeste baden die we vonden, pasten niet op die plek. Uiteindelijk vonden we een klein hoekbad bij Badkamerwinkel.nl, wat officieel geen ligbad is maar met mijn 1.58m gaat het eigenlijk wel prima 😉

Voor de tegels ging ik naar Designtegels.nl, een webshop voor handgemaakte tegeltjes. De keuze is enorm maar voor de tegels zou ik toch even naar een showroom gaan of samples bestellen. De kleuren per doos kunnen namelijk nogal verschillen, omdat de tegeltjes handgemaakt zijn. Dat geeft een leuk effect, maar de kleur van de tegel kán afwijken van de kleur op de foto’s. Het is dus handiger om even de dozen te kunnen checken als je ze koopt. Ik koos voor de kleur Bleu Lumiere uit de Zellige serie, prachtige Marokkaanse tegeltjes verkrijgbaar in de mooiste kleuren.

Hoe pak je het aan?

Het bad werd geleverd met een onderstel en plug-overloopcombinatie, die we op die manier zelf konden installeren (Ofja zelf, mijn vader heeft er meer ervaring in 😉 ). Daarna kocht ik bij Hornbach Qboard bouwplaten die ik zelf op maat kon snijden met een mesje. Deze bouwplaten klem je als het ware tussen je bad en de vloer en is direct te betegelen, heel handig! Dus na wat pas- en meet- en snijwerk stond de basis van het bad klaar. Een goede tip van Laura de Jong van @lauraenjames; je kunt je bad ook isoleren. Dat kan gewoon met dezelfde materialen waarmee je muren en daken kan isoleren. Wij gebruikten het isolatiemateriaal dat uit ons dak kwam bij de plaatsing van de dakkapel. Recycling at it’s finest 😉

Met betegelen heb ik ondertussen wel wat ervaring, dus ook dat was redelijk snel gedaan. Ik breng steeds een rij (ter hoogte van een tegel) tegellijm aan en begin van het midden naar de zijkanten toe te betegelen. Op die manier zorg je ervoor dat het geheel symmetrisch blijft. Wat wel nieuw voor me was, waren de Marrokaanse tegeltjes die dus per stuk verschillen. 100% recht wordt het dus niet, maar dat is ook niet de bedoeling. Dat maakt het echter wel iets lastiger om in de hoeken de tegels op het juiste formaat te snijden. Uiteindelijk heeft het me in totaal een uur of 6 gekost om de ombouw te maken, te betegelen en de volgende dag te voegen. Niet slecht, toch?

Tip: Mijn grootste tip, die ik zelf nooit opvolg en daarom steeds mijn ‘tip voor volgende keer’ is: gebruik handschoenen! Het betegelen is ondertussen bijna twee weken terug gebeurd en mijn vingernagels zien er nog steeds vreselijk uit. En ik had net een fijne mani achter de rug :’-)

Het eindresultaat

En zie hier het eindresultaat. De tegels doorbreken heel fijn de verder strakke (en misschien ietwat saaie) look van de badkamer. Het brengt iets natuurlijks en geraffineerds terug en dat vind ik heel prettig. Het is een heel fijn plekje geworden om terug te trekken. En zoals ik gewend ben van mezelf heb ik nu al een leuk extra project voor in de badkamer, want ik heb nog wat tegels over voor een mooi kastje of bankje!

We hebben ondertussen al ontelbare keren gebruik gemaakt van het bad; met de kids met flink veel schuim en speelgoed, maar ook zelf met een bakje chocolade en een Netflix-serietje. Dat heb ik wel verdiend na al dat geklus 😉