Bag&Buy
Terug naar blog

Bag&Buy

Bewust boodschappen doen in Utrecht

Deze winkel bezoeken stond al een tijdje op mijn wensenlijstje; al op 4 september 2015 werd de winkel geopend. Afgelopen week was het eindelijk zover en reisde ik naar Utrecht om een bezoek te brengen aan Bag & Buy, de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland.

De winkel is gebaseerd op een simpel concept wat gek genoeg in deze vorm nog niet eerder in Nederland is verschenen: Minder afval en minder voedselverspilling. Met dit idee keerde initatiefnemer Wim van Dijk naar crowdfundingplatform Doorgaan.nl. Hier werd op 24 november 2014 het startkapitaal voor het bedrijf met maar liefst 123% behaald.

Ruim negen maanden later gingen de deuren open van Bag&Buy in de Twijnstraat in Utrecht. Het idee: Je neemt zelf je tupperware, voorraadpotten of flessen mee. Bij Bag&Buy kun je deze wegen, om ze vervolgens te vullen met verschillende waren uit de winkel. De producten zijn in de winkel zelf te tappen uit handige dispensers.

Het assortiment is ontzettend groot: Verschillende soorten pasta’s, oliën, granen, kruiden, yoghurt, gedroogd fruit… Deze dagen staan er zelfs dispensers met pepernoten met verschillende smaken. Of wat dacht je van biologische wijn, likeur, koffiebonen of verse thee? Er staat zelfs een maler waarmee je zelfs pindakaas of notenboter kan maken.

Met dit grote assortiment is de Bag&Buy een goed alternatief voor de supermarkt. Daarnaast zijn de vele producten zoveel mogelijk biologisch en natuurlijk. Vaak dus ook gezonder! De keuze voor biologisch eten hoeft dus helemaal geen zware te zijn; je hoeft veel minder op te geven dan je denkt. Daarnaast is het heel makelijk om precies de juiste hoeveelheden te tappen. Zo heb je altijd precies de goede porties in huis.

Een uitstekend initiatief om een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Net als de mensen achter Bag&Buy kan ik niet wachten tot dit concept in Nederland verspreid wordt.