Deo uit een potje
Terug naar blog

Deo uit een potje

Smeren maar!

Alcohol, siliconen, parabenen, aluminium… Dat klinkt niet heel te gek om je mee te verzorgen, toch? Toch zitten veel toxische stoffen zoals deze in verzorgingsproducten. Zo ook in je deodorant. Giftig en bovendien niet bepaald milieuvriendelijk! Klinkt het dan niet veel lekkerder (en veiliger!) om bijvoorbeeld shea boter, kokosolie en vitamine E onder je armen te smeren? Ik probeerde de smeerbare deo van lekkerineenpotje uit, want smeert dat nou lekker? Enne, werkt het ook net zo goed?

Lekkerineenpotje?

Deze deodorant kwam ik per toeval tegen bij de Albert Heijn. Ik wil al mijn verzorgingsmiddelen vervangen voor natuurlijke varianten en een voorwaarde is voor mij wel dat het toegankelijk is. Betaalbaar én makkelijk te krijgen.

Lekkerineenpotje brouwt in Utrecht deodorant die je eigenlijk gewoon kan opeten. Wat zit er namelijk in? Zuiveringszout, biologische maiszetmeel, biologische shea boter, biologische kokosolie, koolzaadwas, vitamine E, zonnebloemolie en etherische olie. Fijn hè, een ingrediëntenlijst die je gewoon kan uitspreken!

De werking

Geen stoffen die het zweten stoppen. Huh? Ja, klopt. Maar dat is ook helemaal niet nodig. Een mens zweet nu eenmaal. Dat is een lichaamsfunctie. Het koelt je namelijk af als je het warm hebt. Dáár is niets mis mee. Maar omdat je oksels slecht geventileerd worden, krijgen bacteriën de kans om dit zweet om te zetten in de bekende zweetlucht.

‘Normale’ deodorant werkt vaak op twee manieren. Óf het blokkeert je zweetklieren, waardoor je niet zweet. Dat is dus helemaal niet gezond. Want naast dat je gewoon hoort te zweten, kunnen de chemicaliën via deze klieren ook in je lichaam terecht komen. Óf de deodorant maskeert de zweetlucht door middel van parfum. Maar ook dat is niet helemaal de bedoeling, want het pakt de bacteriën onder je armen niet aan.

Wat doen natuurlijke deo’s, zoals die van lekkerineenpotje? Het zuiveringszout doodt de bacteriën. Zweten doe je dus wel (‘as you should’), maar de nare lucht blijft achterwege. Je smeert iedere dag een kloddertje ter grote van een erwt op je oksels en dat zou je geurloos door de dag moeten loodsen. Te mooi om waar te zijn? Dat dacht ik ook. Daarom probeerde ik het uit!

Het oordeel

Ik koos de geurloze variant; Neutraal. De deodorant is ook verkrijgbaar in de geuren Lavendel en Pepermunt – Rozemarijn. De eerste keer smeren voelt een beetje raar. De deo is een beetje korrelig en smeert niet heel lekker uit. Het voelt alsof je pure kokosolie op je oksels smeert. Maar op zich is de korrel er wel uit te wrijven.

En werkt het? Ja! Na 24 uur ruik ik nog steeds niets, geen parfum, geen zweet. Mijn oksels zijn niet nat, maar voelen lekker droog en fris aan. Ook toen ik afgelopen weekend in de zon zat, waar normaal het zweet me uit zou breken, bleef ik me fris voelen. Hoera!

Wist je trouwens dat deze deodorant ook helemaal veganistisch is? Geen dierproeven, pinky promise! Ik ben dus om! Vanaf nu geen bussen of rollers meer, geen vervelende luchtjes of geïrriteerde oksels. Vanaf nu gebruik ik natuurlijke deodorant. Dat het íets meer moeite is om aan te brengen, neem ik dan maar voor lief.