DIY: Diagonale IXXI
Terug naar blog

DIY: Diagonale IXXI

Net even anders

Een tijdje terug bestelde ik een wel heel speciale IXXI collage. In plaats van de standaard rechthoekige IXXI die je veel ziet, besloot ik iets nieuws uit te proberen met de vorm. En zo kwam een speelse diagonale fotocollage aan de muur in ons trappengat te hangen. Hoe je dit nu voorbereidt, bestelt én ophangt? Ik leg het je uit!

Stap 1. Verzamelen

Verzamel de foto’s waarmee je de collage wil maken. Voor een mooi geheel wissel je detail en overzichtsfoto’s met elkaar af en kies je kleuren die op elkaar afgestemd zijn. Zitten er foto’s tussen die totaal buiten het geheel vallen? Overweeg dan om deze zwart-wit te maken. Zo blijft het geheel rustig en kun je toch al je favoriete foto’s gebruiken!

Stap 2. De voorbereiding

Maak in een gevorderd fotobewerkingsprogamma met ruiten een silhouet, zoals jij straks je collage wil ophangen. Let hierbij op het aantal vakken dat je gebruikt. Dit aantal moet terug te brengen zijn in een rechthoek. Als je tevreden bent met je collage, leg je de foto’s over het silhouet heen, zodat je kan bepalen welke delen van de foto’s je nodig hebt om je collage te maken. Knip deze delen uit, draai ze 45 graden (zodat het weer vierkantjes worden ipv ruiten) en sla ze op als een aparte foto. Klinkt het een beetje als hocus pocus? Bekijk de uitleg hiernaast. Let goed op, na het knippen zullen de hoeken van de foto’s niet meer goed zichtbaar zijn. Dit werkt dus alleen goed met foto’s waarin de persoon of het object in het midden van de foto staat.

Stap 3. Je product bestellen

Ga naar de IXXI website en ga naar de Making Module. Maak een rechthoek met het aantal tegeltjes dat je voor je collage nodig hebt en verdeel je foto’s hierover tot de rechthoek opgevuld is met de diagonale foto’s. Klaar? Bestellen maar!

Stap 4. Ophangen

Als je na geduldig wachten eindelijk je foto’s in huis hebt, kun je ze gaan ophangen. Eerst leg je de foto’s op de vloer, zoals je ze aan de muur wil hangen. Gebruik de plastic kruisjes om de foto’s te verbinden. De randen koppel je aan elkaar met een plat verbindingsstukje en je zult zien dat je in de hoeken een kruisje kan gebruiken waarvan je één zijde afknipt met een schaar. Kies een aantal ophangpunten bovenin je collage, het aantal is afhankelijk van de breedte van je collage. Gebruik de speciale ophangclipjes hiervoor. Bekijk de handleiding om te zien hoe je deze voorbereid.

Is je collage helemaal klaar? Dan kun je deze ophangen. Dit kun je beter met een extra paar handen doen, want één persoon moet het ophangsysteem ‘plakken’ en de ander moet de collage vasthouden. Misschien heb je zelfs nog een extra paar ogen nodig om te zien of de collage recht hangt! 😉

Stap 5. Genieten

En nu mag je heel erg trots zijn op jezelf en jouw custom, net-even-anders, diagonale IXXI! Deel vooral jouw eindresultaat met me, vind ik leuk!