DIY: Dieren deurknopjes
Terug naar blog

DIY: Dieren deurknopjes

Safari in huis

Zelf maken is veel leuker. En dieren maken alles nóg leuker. Ik ben nog bezig met de puntjes op de ‘i’ van ons dressoir en toen ik een stel speelgoed dieren zag rondslingeren, wist ik wat me te doen stond!

Wat je nodig hebt

  • Plastic dierenfiguren
  • Keukenmesje
  • Giethars
  • Bouten
  • Spuitlak

1. Onthoofden

Eh ja, onthoofden dus. Je moet er even doorheen (letterlijk, ha!). Daarvoor heb je genoeg aan een keukenmesje. Let bij het snijden goed op de hoek waarin je snijdt, want dit heeft effect op hoe het dier straks op je kastdeurtje staat. En pas op je vingers!

2. Deurknoppen maken

De meeste dierenfiguurtjes zijn hol aan de binnenkant. Is dit niet het geval? Dan heb je geluk. Je kunt eenvoudig een houtdraadpen in het hoofdje draaien en dan naar stap 3 gaan 😉 Als de dierenfiguurtjes hol zijn, moet je iets meer werk verrichten. Je stopt de bout in de dierenkop en plaatst het met de opening naar boven in een houder. Giet vervolgens voorzichtig de giethars in de opening rondom de bout. Doe dit buiten! Ons huis stonk nog 2 dagen naar hars… 😉 Giethars heeft de tijd nodig om goed hard te worden. Laat de dierenkoppen 24 uur drogen.

3. Likje verf

Leg (buiten!) een stuk karton klaar. Pak de dierenkoppen één voor één bij de bout en spuit de koppen in de gewenste kleur. Ik ging voor goud, zodat de dieren passen bij de gouden cirkel boven het dressoir. Als de diertjes droog zijn, kun je een tweede laag aanbrengen.

4. Monteren

Meet uit waar je de dierenkoppen op de deuren wil plaatsen. Teken met een potlood een puntje en boor met een boormachine een gat in de deur. Plaats hier een dierenkop doorheen en bevestig deze door aan de andere kant een moertje over de bout te draaien.

Klaar!

Ik vind ze zo ontzettend gaaf. Een beetje speelsheid in huis, maar toch op een classy manier. En op deze manier kun je natuurlijk overal deurknopjes mee maken. Of bijvoorbeeld kapstokjes. Ga je zelf ook aan de slag? Deel vooral het eindresultaat met me, ik ben erg benieuwd!

Het enige wat nu nog resteert voor deze hoek is een donkerblauwe ombouw voor de kast. Stay tuned! 🙂