DIY Roomdivider
Terug naar blog

DIY Roomdivider

Indelen en opruimen

Een huis heeft hoekjes nodig. Om te stijlen, om op te bergen, om in te delen. Een huis zonder hoekjes heeft snel een gebrek aan indeling en kan daardoor druk ogen. De oplossing? Een roomdivider!

Het maken van een roomdivider kan een hele klus lijken, maar als je je goed voorbereidt, ben je in no time klaar. Wat heb je nodig?

Een oude Expedit of Kallax kast

Voor deze roomdivider haalde ik een oude verstoffende vakkenkast van zolder. Kijk eens op Marktplaats. De Expedit is tweedehands goed te vinden voor een zacht prijsje.

Underlayment

Om de ‘muur’ te bouwen nam ik twee platen van 244 x 74,5 cm (samen de breedte van de kast) en één plaat van 244 x 41 cm (de diepte van de kast + 2cm plaatdikte). De hoogte van de platen is standaard voor underlayment. Je kunt ‘m naar smaak korter maken. Ik wilde zelf een roomdivider die echt hetzelfde effect geeft als een muur, dus liet ik ‘m zo lang mogelijk. Hij reikt niet helemaal tot het plafond, maar dat houdt het wel iets luchtiger en zorgt voor wat licht aan de andere kant van de divider. Voor een mooi resultaat dienen de twee platen voor de brede kant van een tong en groef voorzien te zijn, dan kun je ze netjes in elkaar schuiven.

Verder nodig

  • Schroevendraaier
  • Schroeven
  • 2x hoekprofiel

Aan de slag

Eigenlijk heeft het niet veel uitleg nodig. Zet de vakkenkast in elkaar en zet hem op de plek waar je je roomdivider wil hebben. Neem de twee platen voor de brede kant en schroef de eerste vast aan de ene helft van de kast. Schuif de andere plaat in de eerste door middel van de tong en groef in het materiaal. Schroef ook deze plaat vast aan de kast.

Nu kun je de plaat voor de smalle kant van de kast vastschroeven. Zet aan de binnenkant van je roomdivider twee hoekprofielen vast, één net boven de kast en één bovenin. Zo sluiten de twee platen naadloos op elkaar aan.

That’s it, je roomdivider is klaar! Je kunt hem nog behangen met een stoer steentjes- of sloophoutbehang of verf hem in dezelfde kleur als de muur. Of je laat het hout blanco. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik denk dat ik dat ga doen. Underlayment heeft namelijk een geweldige vlammen-structuur. Met een donkere wash kun je deze nog extra benadrukken. Of ik bedek de underlayment met een laag kurk, maar aangezien ik al een flinke eettafel van dit materiaal heb, zou dit wel eens overkill kunnen zijn. Genoeg ideeën in ieder geval. En ben je je divider beu? Dan hang je er zo weer een ander behangetje overheen. Bekijk mijn Pinterest voor nog meer muurinspiratie.

Het volgende project? Een een praktische én inspirerende werkplek achter de roomdivider. Stay tuned!