DIY: Tuinbankje van vlonderplanken
Terug naar blog

DIY: Tuinbankje van vlonderplanken

Een heerlijk plekje om te loungen

Twee weken geleden deelde ik mijn grote tuin make-over. Daar was te zien dat ik niet alleen een likje verf had aangebracht, maar dat we (ofja, vooral Mike) ook zelf een tuinmeubel van vlonderplanken gemaakt hadden. Vandaag laat ik jullie zien hoe je zelf zo’n bankje kan maken. Ik kan alvast verklappen dat het super snel én eenvoudig te maken is!

Benodigdheden

8 x houten balk (5 x 7 x 55 cm)

8 x steigerhout (25 x 43,5 cm)

7 x vlonderplank (14,5 x 240 cm)

8 x vlonderplank (15,5 x 45,5 cm)

Boormachine

Schroeven

Stappenplan

Maak eerst de steunplaten. Dit doe je door iedere twee planken steigerhout aan elkaar te bevestigen door boven en onder horizontaal een houten balk te bevestigen. Boor eerst de gaatjes voor, want anders splijt het hout gemakkelijk. Als je alle balken en steigerplanken aan elkaar gemonteerd hebt, heb je dus vier steunplaten.

Vervolgens bevestig je drie van de langste vlonderplanken aan de voorkant van de steunplaten. Begin met de twee buitenste platen en verdeel vervolgens de resterende twee gelijk over de lengte van het bankje. Als de vlonderplanken vast zitten, bevestig je de vier langste planken aan de bovenkant van de steunpaten. De planken zullen zo’n 3 cm aan de voorkant uitsteken. Als ook de bovenste planken bevestigd zijn, kun je aan iedere zijkant vier van de resterende (korte) planken bevestigen. Ook deze zullen aan de voorkant 3 cm uitsteken. Op deze manier zal de voorkant van het bankje enigszins naar binnen ‘liggen’.

Het eindresultaat

Klaar! Zelf gaf ik mijn nieuwe tuinbank nog een likje verf, namelijk de buitenbeits van CetaBever in de frisse grijsgroene kleur K0.05.77. Je kunt het bankje comfortabeler en gezelliger maken met mooie, dikke tuinkussens, zoals de palletkussens van vtwonen. Ik zit er zelf aan te denken ze op maat te laten maken, zodat ze precies op de bank passen. Ready and set? Dan kun jij lekker buiten van het zonnetje genieten op je nieuwe tuinbank. Doe ik ook 😉