DIY: Webbing kast
Terug naar blog

DIY: Webbing kast

In een handomdraai een classy dressoir

De leukste DIY's vind ik kleine handelingen met een groots effect. Deze specifieke update wil ik al máánden uitvoeren en achteraf snap ik niet dat ik het niet eerder heb gedaan. Ik was namelijk in 3 uurtjes klaar! Een oude, goedkope kast krijgt zo plotseling een haute couture uiterlijk. Het enige wat je nodig hebt is een rol webbing en een doosje krammen of nietjes.

Jaren stond ie er al en ondanks kleine aanpassingen, bleef het een grote, lomp kast die niet in het interieur past. Maar eerlijk is eerlijk, de Besta-kast van Ikea is wel ideaal als opslagkast. Hij is groot genoeg voor de flinke Duplo-, knutsel en andere speelgoedkisten die ik uit het oog wil houden, en biedt daarnaast ook plaats voor onze favoriete foto- en koffietafelboeken. 

Daarnaast zijn er weinig echt mooie kasten die én in het interieur passen én zoveel ruimte bieden voor alle spullen die ouderschap van twee jonge kereltjes met zich mee brengt. Er zat dus niets anders op dan een DIY. Deze had ik al heel lang in mijn hoofd zitten. Maanden. Maar omdat ik in de kast moet zagen, zag ik er een beetje tegenop. 

Op en dag echter was ik de kast zó beu, dat ik tijdens Bosses middagdutje aan de slag ging. Dit zijn de stappen:

1. Zaag de vorm uit

Maak de deurtjes los en teken de gewenste vorm die je uit wil zagen. En zaag die er uit. Ik gebruikte een boor om gaten voor te boren en zaagde met een decoupeerzaag vanuit die gaten de vorm uit de kastdeur.

2. Opschuren en lakken

Omdat de deurtjes van Ikea een fineerlaag hebben, heeft de binnenkant van de uitgezaagde vorm nog een laagje lak nodig. Daarvoor dient het nog even goed opgeschuurd te worden. Daarna verf je de binnenkant in de gewenste kleur. Goed laten drogen.

3. Webbing bevestigen

Knip de webbing uit in de vorm (ongeveer 2-3 cm groter) en leg deze op de kastdeur. Ik gebruikte krammetjes om de webbing aan het deurtje te bevestigen en sloeg deze met een hamer vast. Wat nog veel beter werkt is om met een tacker te werken, want daarmee kun je veel strakker werken. Maar die moet je maar net in huis hebben liggen als je een opwelling hebt om je kast te pimpen ;-)