Dutch Design Week 2018
Terug naar blog

Dutch Design Week 2018

Een pareljacht

Ieder jaar vindt in de laatste week van oktober de Dutch Design Week plaats. Een stadsgrote expositie van Nederlands design at its finest in dé design hotspot van ons land, Eindhoven. Benieuwd wat voor moois ik tegen ben gekomen? Je leest het hier!

Voor mijn gevoel wordt de Dutch Design Week elk jaar commerciëler. Grotere gebieden worden ‘opgekocht’ door sponsoren en de kleine projecten met een mooi verhaal zijn steeds lastiger te vinden. Zo werd bijna het complete Ketelhuisplein opgedragen aan Renault en NS (beide met groene expo’s, dat dan weer wel) en één van de hallen in het Klokgebouw stond vooral in het teken van ABN AMRO (ook deze met items over duurzaamheid). Het lijkt erop dat ook hier kleine projecten hard moeten knokken om uit de schaduw van de grote jongens te komen. DDW 2018 was dan ook een ware pareljacht. Maar ze waren er wel!

Pixel Farming

Zoals het onderzoek van De Campus Almkerk, een innovatiecentrum voor duurzame landbouw. Onder de naam Pixel Farming zorgen zij voor eerlijke voeding met minimale milieubelasting. Het idee? Je koopt een FarmPixel en bepaalt zelf wat je hier wil laten telen. Laten? Jazeker, want jouw gewassen worden door een robot gezaaid en verzorgt. Dat klinkt heel futuristisch, maar wordt meteen duidelijk als je de video hierboven bekijkt. Op een app kun je de voortgang van je gewassen bijhouden en wanneer je groenten, tarwe, kruiden of bloemen klaar zijn, kunnen ze direct naar jou toe. Optimale voedselbeleving, minimale milieubelasting.

Fancy Fashion

De hedendaagse kleding kan zoveel meer zijn dan wat het nu is. Terwijl de mogelijkheden eindeloos zijn, worden er nog altijd vooral ‘makkelijke’ materialen gebruikt. Wat dacht je van textiel gemaakt van ananasbladeren of hout? MaterialDistrict liet in de expo Fancy Fashion zien welke alternatieven er zijn en hoeveel meer innovatie er werkelijk in de fashion industrie zou kunnen plaatsvinden. Geïnteresseerd? Dit collectief organiseert nog t/m 11 december diverse exposities bij Broeinest in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

Dutch wood is the Dutch Design of tomorrow

Een mooie samenwerking tussen cibap, Staatsbosbeheer en FSC. De vakschool gaf de studenten ‘Creatief Vakmanschap’ de opdracht Dutch Design te vervaardigen uit Hollands hout. Dit hout komt uit bossen waar niet meer uit wordt geoogst dan er begroeit. Het resultaat? Vernieuwende ontwerpen gemaakt van uiterst duurzaam materiaal uit de eigen regio. Zoals de Micro Table van Max Zeinstra, de No-Label Chair van Dominique Sjerps en De Taque (een prachtige staande lamp) van Irene van de Riet. Een voorbeeld voor alle jonge designers in spe.

What Matter_S

Voor deze expositie werd er een half jaar lang nauw samengewerkt tussen design studios en materiaalonderzoekers. Door te experimenteren met de grenzen en mogelijkheden van verschillende materialen, wordt er een tipje van de sluier opgelicht over hoe de toekomst van materiaalgebruik er uit kan zien. Daar zien we verrassend kleurrijke designs, zoals het multi-inzetbare Gleather Glubber, gemaakt van bioplastic van tarwegluten, de net-even-anders Grain kandelaren, vervaardigd uit hennep of plantenpotten van MATching, die ook uit bioplastics gegoten zijn. Bekijk de What Matter_S Instagram voor meer over deze design pioniers!

Trash 2 Cash

Het grootste probleem met de consumptiemaatschappij van nu, is dat grondstoffen op dreigen te raken. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Er is namelijk één grondstof die we in overvloed hebben; afval! Recycling is niets nieuws natuurlijk, maar het is een lastig proces omdat veel voorwerpen en kledingstukken niet voor 100% uit één materiaal bestaan. Het gevolg is dat recyclede stof kwalitatief vaak te wensen over laat. T2C komt daarom met een nieuwe aanpak die grecyclede materialen kan produceren die even sterk zijn als ‘het origineel’. De prototypes die dit onderzoek tot stand heeft gebracht werden getoond op Dutch Design Week en dat zag er veelbelovend uit!

Conclusie: Hoewel DDW ieder jaar voor mijn gevoel een stukje commerciëler wordt, lijken veel designers en projecten die er staan het belang van duurzaamheid te kennen. Ieder jaar zijn de exposities meer gericht op duurzaamheid, recycling, upcycling of andere vormen van bewustzijn. Dat is een mooie ontwikkeling, want het maakt dat dit thema breder gedragen en toegankelijker wordt en toont ook aan dat duurzaamheid vele gezichten kent. Ik kijk uit naar volgend jaar. Hopelijk meer kleine projecten en nóg meer groen!