Dutch Design Week: Must See!
Terug naar blog

Dutch Design Week: Must See!

De hotspots tijdens DDW 2017

Morgen gaat de jaarlijkse Dutch Design Week in Eindhoven van start, hét event voor toonaangevend ontwerp van Nederlandse bodem. En net zoals in Nederland is er een ontzettend groot, gevarieerd aanbod op een kleine oppervlakte. Hoe raak je de weg niet kwijt en wat móet je gezien hebben?

Broodtje doen?

Wat: Ontbijtje scoren

Waar: Stadsbakkerij Broodt, Smalle Haven 101

Eerst een lekker ontbijtje doen? Bij Stadsbakkerij Broodt begin je de dag met een biologisch broodje. In de zaak worden twee kunstprojecten gepresenteerd met waardevol voedsel in de hoofdrol. Een goede bodem gelegd? Dan gaan we door naar De Witte Dame.

Graduation Show

Wat: Mined – Graduation Show 2017

Waar: Design Academy Eindhoven, Emmasingel 14

Want daar vindt de Graduation Show van Design Academy Eindhoven plaats. Dit jaar richtten de afgestudeerde ontwerpers onder het thema ‘Mined’ zich op fundamentele vraagstukken voor de samenleving van morgen. Ieder jaar blijkt uit de nieuwste designs hoe belangrijk de maatschappij- en klimaatdiscussies zijn. Een mooie trend, want het levert iedere edities knappe oplossingen voor de problemen van de toekomst op.

Usine

Wat: Lunchen & tassen shoppen

Waar: Usine, Lichttoren

Ook gevestigd in De Witte Dame is Usine, een toprestaurant gevestigd in de voet van de Lichttoren, de voormalige gloeilampentestfabriek van Philips. Tijdens de Dutch Design Week zal ook Sports for Children hier huisvesten. Deze organisatie verzamelt, renoveert en verspreid tweedehands gymtoestellen voor sportcentra en scholen. Van de resten worden tassen gemaakt, die volgende week bij Usine te koop zijn. De opbrengst gaat dan weer naar sportfaciliteiten voor kinderen overal ter wereld.

Precious Plastic

Wat: Precious Plastic Workspace

Waar: De Ontdekfabriek, Torenallee 22

We gaan door naar Strijp-S, waar het team van Dave Hakkens, waar ik eerder al een blogpost aan wijdde, een volledig werkende recycling werkplaats in een zeecontainer heeft gebouwd. Tijdens DDW wordt in de Precious Plastic Workspace live plastic afval gerecycled tot nieuwe designproducten. Zeker een kijkje waard!

Kapot&Maken

Wat: Kapot&Maken

Waar: De Ontdekfabriek, Torenallee 22

Heb je kids bij? Laat ze los in De Ontdekfabriek en ze laat ze meer leren over recycling. Want dingen kapot maken is leuk. Maar er weer iets nieuws van maken is nog veel leuker! De Ontdekfabriek barst van de workshops voor jong en oud. Zo mogen de creatieve kids kapotte IKEA producten weer tot iets nieuws maken. En bij de schiettent mogen 3d geprinte voorwerpen aan diggelen geschoten worden! De plastic scherven kunnen vervolgens weer bij Precious Plastic ingeleverd worden om gerecycled te worden. De Ontdekfabriek is daarnaast een prima pauzeplekje met de speeltoestellen die buiten staan.

People’s Pavilion op het Ketelhuisplein

Wat: Good design for a bad world

Waar: Ketelhuisplein, Strijp-S

Eén van mijn favoriete plekjes tijdens de Dutch Design Week, vanwege het sterke ‘marktpleingevoel’. Hier komen allerlei initiatieven bij elkaar om het design van morgen te laten zien. Er is veel te zien en natuurlijk wat lekkers te eten (check Friethoes en Planti15).

Allereerst het People’s Pavilion, een centrum gemaakt van geleende materialen en gerecycled plastic. Het paviljoen zelf ziet er al prachtig uit, de plastic tegels zien er vanuit elke hoek anders uit, dit bouwwerk huisvest nog veel meer moois. Hier worden discussies gevoerd over de maatschappelijke problemen waar we mee te kampen hebben en krijgen. Er vinden lezingen en workshops plaats, alles om samen na te denken over hoe design de wereld kan redden. Thema’s die de revue passeren: Klimaatverandering, vluchtelingen, terrorisme, politiek en luchtvervuiling. Georganiseerd door Dezeen.

HEMA ontwerpwedstrijd

Wat: HEMA design daten

Waar: Ketelhuisplein, Strijp-S

Zondag 22 oktober gaat een groep jonge ontwerpers de uitdaging aan met HEMA. Zij mogen aan de slag met hun ontwerp die het leven leuker en makkelijker, maar vooral ook sociaal en duurzaam maken. Bezoekers mogen een kijkje nemen bij het ontwerpproces en een stem uitbrengen voor het beste design. Dezelfde dag buigt de jury zich over het beste ontwerp én wordt de winnaar uitgeroepen. Spannend!

Klokgebouw

Wat: Still No Waste

Waar: Klokgebouw, Strijp-S

In het Klokgebouw is altijd allerlei moois te zien. Het is hét boegbeeld van Strijp-S en alle creativiteit die hier in de lucht hangt. Overtreders W organiseerde dit jaar een expositie met het thema ‘Still No Waste‘; een tentoonstelling zonder afval, door materialen te lenen en slim gebruik te maken van reststromen.

VPRO De Toekomstbouwers

Wat: De Toekomstbouwers

Waar: Innovation Powerhouse, Zwaanstraat 31A

Tijdens Dutch Design Week interviewt niemand minder dan Wilfried de Jong een achttal jonge ontwerpers over hun designs voor de toekomst. Deze designers hebben een inspirerende kijk op een mooiere en betere wereld en presenteren de ideeën en tools die ze hiervoor willen inzetten. In iedere aflevering wordt door een vakjury een finalist gekozen en op vrijdag 27 oktober wordt uit de vier finalisten een winnaar benoemd die het VPRO Toekomst Bouwdepot van € 10.000 ontvangt. De opnames zijn bij te wonen en je kunt hier de kaarten kopen.

Piet Hein Eek

Wat: Duurzaam design

Waar: Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30

Op het altijd inspirerende Piet Hein Eek terrein krijgen de beste makers een podium. Hier komen verschillende interessante producten aan bod. Zo presenteert Spruitje de nieuwe ontwerpen ‘Glowing Roots’ en ‘Green Dexter’ en kunnen we een kijkje nemen naar de verticale quilttuin van Studio Carolijn Slottje. Ik ben ook reuze benieuwd naar het textielproject ‘Beauty Comes with Age’ van Nikkie Wester, waarin een nieuw textiel getoond wordt dat bij slijtage nieuwe lagen toont. Vaarwel, afdankertjes! Of kunnen we verwachten van het Slow Fashion Manifesto, een oproep tot duurzame mode van tijdloos design en hoogstaande kwaliteit? In mijn vorige blog liet ik al de mooie producten van PLANQ en Mogelijkheid zien en ook Piet Hein Eek zelf zal zijn nieuwste collectie (waaronder de samenwerking met IKEA) presenteren!

En ga jij de Dutch Design Week bezoeken? Zijn er dingen waar jij naar uit kijkt? Ik ben heel benieuwd! Laat achteraf vooral even weten wat je er van vond 🙂