Gastblog: De duurzame kinderkamerstylist
Terug naar blog

Gastblog: De duurzame kinderkamerstylist

Hoe duurzaam is Olle's kamer?

De kinderkamer. Je meest dierbare persoontje brengt hier in de eerste levensjaren zo’n 50% van de dag door. Vanzelfsprekend wil je dus dat dit kamertje gezond is. Daarnaast vind ik belangrijk dat de producten die ik gebruik bijdragen aan een betere wereld. Daarom nam ik samen met Annemarie, de duurzame kinderkamerstylist, een kijkje in Olle’s kamer. Want hoe duurzaam is deze en waar kunnen we de kamer nog verbeteren?

De kinderkamer is toch wel één van de leukste plekjes in huis om in te richten. Dat kun je namelijk op een heleboel manieren doen. Wist je bijvoorbeeld dat je deze kamer ook duurzaam kunt inrichten? Het lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld. Maar het goede nieuws is; het is makkelijk én leuk.

Maar wat is een duurzame kinderkamer dan?

Annemarie legt het uit: “Een duurzame kinderkamer is een kamer die bestaat uit een mix tussen hergebruik en nieuw, met aandacht voor natuurlijke en duurzame materialen, mens en milieu. Zo’n kamer koop je niet kant en klaar. Lang niet alles hoeft namelijk nieuw in een kinderkamer. Het is een kamertje dat groeit, net als je kind.”

Dat klinkt heel logisch. En helemaal als je meerdere kinderen hebt (of nog moet krijgen), kun je de producten prima nog een keertje gebruiken!

Annemarie: “Kijk eens rond wat je (nog) hebt en wat je opnieuw kunt gebruiken. Een duurzame kinderkamer richt je in op gevoel en wordt daardoor persoonlijk en warm. Dit zie je gelijk terug in het super leuke kamertje van Olle.”

Duurzaam hout

De wand achter het bedje hebben wij zelf gemaakt van duurzaam populierenhout. Annemarie: “Doordat het onbewerkt is, behoud je de mooie natuurlijke look van hout. Het geeft het kamertje een fijne sfeer. Door het gebruik van duurzaam hout, zoals hout met het FSC keurmerk, zorg je ervoor dat bossen door verantwoord bosbeheer behouden blijven.”

Een kleed van gerecycled garen

Mijn liefde voor zelf maken heb ik van mijn moeder. Zo ging zij aan de slag met het haken van een kleed voor op Olle’s kamertje.

Annemarie: “Zelf iets maken geeft die persoonlijke en eigen touch aan de kinderkamer. Het kleed is gehaakt van een ribbon die gemaakt is van 100% gerecycled garen. Grondstoffen die eerder voor iets anders werden gebruikt, daar is nu een kleed van gemaakt. De ijverige oma ging na het kleed nog even verder en heeft het leuke mandje op de commode ook gemaakt.”

Een tweede leven

De commode is een tweedehands badkamerkastje. Een heel mooi voorbeeld van duurzaam inrichten. Het kastje krijgt een tweede leven. Het is ook nog eens in de eigen woonplaats gekocht. De milieubelasting is dus minimaal.

“Door duurzaam inrichten ga je kijken naar de potentie van meubels,” vertelt Annemarie. “Een badkamerkastje is dus een prima commode. Ook de kledingkast is tweedehands. Dat biedt gelijk de mogelijkheid om de kasten de kleur te geven die je mooi vindt en in je kleurenpalet passen. Zowel de commode als de kast in de kamer van Olle vormen een prachtige eenheid met de muur.”

Wat heb je nog in huis

De witte stoel naast Olle’s kledingkast stond eerst achter de piano. Door de armleuning eigenlijk helemaal niet ideaal om op te zitten tijdens het spelen. Voor de avondvoedingen van Olle daarentegen was de stoel perfect.

Je kindje in een schone kamer

Dat is graag wat je wil. Door duurzaam inrichten zijn er aanzienlijk minder schadelijke stoffen in de kamer. Fijn voor je mini-me en voor jou.

Annemarie deelt tot slot nog een aantal tips om ook de basis van je kinderkamer duurzaam te maken. Dat kan door te kiezen voor een duurzame verf op de muur en bijvoorbeeld een marmoleum vloer, die voor 97% gemaakt is van natuurlijke materialen, waarcan 72% snel herwinbaar is en 43% bestaat uit gerecyclede content.