Hotspots in Edinburgh
Terug naar blog

Hotspots in Edinburgh

Sjaartje <3 Schotland

Wie bij Edinburgh, Schotland denkt aan oudbollige, bruine cafés en deprimerende toeristenshops heeft het mis. Als je langs de pubs af wat zijstraatjes in durft te lopen, kom je een hele andere wereld tegen in het “Athene van het Noorden”.

3. The Outsider

Wat een geluk, toen ik per ongeluk een krijtbord met de lunchkaart tegenkwam op het drukke George IV Bridge. We waren eigenlijk op weg naar een ander restaurant, maar het regende, ik en mijn mister hadden honger en de prijs was aantrekkelijk. Hup naar binnen bij The Outsider dus.

Laat je niet door de eerste indruk van de wijs brengen. Het restaurant lijkt duur, chic, misschien zelfs een beetje decadent. Maar als je eenmaal door de Schots-vriendelijke manager naar je tafel begeleid bent, zie je dat deze plek ruimte heeft voor iedereen. Inderdaad wat chique dames, maar ook deelnemers van een echt mannenweekend, jonge studenten, verliefde stelletjes en moeders en dochters. Een greep uit de lunchkaart bevestigt deze diversiteit: Ciabatta met pulled pork, een stoofpotje van broccoli, blauwader kaas en gekarameliseerde peer, verse mosselen met parmezaanse kaas of gewoon een flinke hamburger met een topping van cheddar en bietjes. Heerlijk gegeten! De bediening was daarnaast uitstekend en alert (we moesten een kwartiertje langer wachten dan verwacht en de verontschuldigingen vlogen ons om de oren).

Maar wat The Outsider écht een unieke vondst maakt, is het prachtige uitzicht als je een plaatsje bij het raam weet te bemachtigen. Door het oude venster kijk je namelijk uit over een mooi authentiek deel van de stad, met op de achtergrond het kasteel van Edinburgh. Absolutely stunning!

2. OX184

Je verwacht het niet in Edinburgh, een restaurant in perfecte industriële stijl, maar toch even gezellig als de rest van de stad. OX184 krijgt het voor elkaar. Dit eettentje ligt enigszins verstopt aan Cowgate. Wij kwamen er per toeval terecht toen we ’s avonds op zoek waren naar een restaurantje en we werden afgeleid door het rode licht dat uit het pand scheen.

Eenmaal binnen keek ik mijn ogen uit. OX184 kopieert met verve de Brooklyn Loft stijl, zonder dat het afdoet aan de Schotse gezelligheid. Een stoere betonlook die verzacht wordt met een soort kanten-bloemetjes-print en een bar versierd met een rij stoere weckpotten, waar eveneens de lekkerste ales, stouts en lagers getapt worden. Helaas had ik na een heerlijke quinoa salade geen plaats meer voor het toetje. For the love of god, zorg er in Schotland voor dat je plaats overhoudt voor het toetje!

1. CULT

Op weg naar ons B&B adres liepen we plots voorbij CULT aan Buccleuch Street, een coffee corner waar de twee olijke heren Garry en Drew met liefde voor het vak een espresso of hot chocolate voor je in elkaar draaien. Met échte liefde, want de heren hebben een oog voor de beste kwaliteit en duurzaamheid hun producten. En de latte art die ze daarbij maken getuigt van vakmanschap en een dikke knipoog.

Bij CULT zie je vooral veel studenten, die met hun laptop en een kop verse koffie met gemak een middag doorhalen. Op de tafeltjes liggen (foto)boeken, kleine bordspelletjes en comics, waar je je zoet mee kan houden. En als dat niet werkt, kun je kiezen uit een breed aanbod koekjes en cakejes. Daarnaast kun je er ontbijten en lunchen, met keuze uit verschillende soepen, salades en sandwiches.

Een hippe hideout in het klassieke centrum van Edinburgh, waar je je dankzij het grappen en grollen van het personeel meteen thuis voelt.