Mijn Capsule Wardrobe
Terug naar blog

Mijn Capsule Wardrobe

Een kast met slechts 30 kledingstukken

Capsule Wardrobe; een garderobe van 30 kledingstukken waar je een heel seizoen (lente/zomer of herfst/winter) mee kan doen. Het klonk voor mij nagenoeg onmogelijk. Want kun je met maar 30 stuks (inclusief jassen en schoenen) voldoende variëren? Draag je dan niet altijd hetzelfde? En mag ik dan nog wel kleding kopen? Het antwoord is ‘Ja’, ‘Nee’ en ehhh… ‘Soms’.

Investeren in jezelf

Plotseling kwam daar de oproep van Laura de Jong (@lauraenjames). Ze vertelde dat ze haar jarenlange ervaring in duurzaamheid en mode combineerde in een cursus: “Capsule Wardrobe in 30 dagen“. En hoewel ik nog niet zeker wist of ik dat wel kon, mijn kast vond ik al maximaal ‘gereduceerd’, gaf ik me toch op voor de cursus. Het thuis zitten door COVID-19 had er voor gezorgd dat ik vooral voor de mannen in huis had gezorgd en mezelf uit het oog was verloren. Zo’n cursus zag ik vooral als een stukje investeren in mezelf en dat was hard nodig.

De nulmeting

De eerste fase; tel al je kleding. Alles! Oók die shirtjes die je nooit draagt, die huisbroek die in de wasmand ligt, dat honderste paar schoenen dat onder de trap staat. Ik schrok er een beetje van. Afgelopen herfst had ik namelijk nog een hele hoop kleding weggedaan (Marie Kondo stijl), maar toch kwam ik uit op 88 kledingstukken. Waarvan 16 jurken… 16. Jurken. En het lijkt misschien simpel om van 88 stukken terug te gaan naar 30. Maar die 88 shirtjes, truien, blouses, jeans, jurkjes, rokken, etc. waren al het resultaat van een kritische opruimsessie. Dit ging een flinke opgave worden.

Stap voor stap

Gelukkig hoefde het opruimen niet meteen te beginnen. We werkten er gefaseerd naar toe. Eerst eens kijken wat nou precies jouw droomstijl is. Want sloot mijn huidige garderobe daar eigenlijk wel op aan? Niet echt. Ik zou meer willen investeren in tijdloze items van goede, duurzame kwaliteit. Maar de ekster in mij wil alles hebben wat trendy is. Daardoor eindig ik met kledingstukken die ik weinig draag, omdat ze de tand des tijds niet doorstaan. Door middel van een moodboard en de outfitfoto’s die ik wekenlang iedere dag maakte, ontdekte ik mijn eigen stijl.

Vervolgens keken we goed naar mijn uiterlijk. Jullie hebben vast wel eens gehoord van de seizoenstypen; op basis van je huidskleur, ogen en haar ben je een ‘Lente’, ‘Zomer’, ‘Herfst’ of ‘Winter’ type. Daarbinnen heb je nog subtypes, namelijk ‘Warm’, ‘Koel’, ‘Diep’, ‘Licht’, ‘Gedempt’ en ‘Helder’. Dit onderdeel vond ik ontzettend moeilijk. Ik dacht namelijk ‘Koel’ te zijn, omdat ik een hele lichte huid heb. Maar ik leerde dat vooral de ondertoon er toe doet, waardoor ik eerder ‘Warm’ ben. Mijn meest dominante subtype is ‘Diep’. Combineer die met ‘Warm’ en je komt uit op een ‘Diepe herfst’, met enige overlap met ‘Diepe winter’, omdat ik ook een ‘Helder’ type ben.

Een kleurtype buiten mijn kast

Als je eenmaal je subtype kent, weet je ook welke kleuren bij je passen. Voor ‘Diepe herfst’ zijn dat vooral donkere, warme tinten. Natuurlijke tinten, zoals navy, legergroen, allerlei bruintinten, wijnrood en aubergine. Nu bleken die kleuren dus totáál niet in mijn kast voor te komen. Oeps! Plotseling werd het me duidelijk waar het al die tijd fout ging. De kleuren waar ik hebberig van word, komen uit het zomerpalet; vergrijsde pastelkleuren. I love them! Maar die kleuren staan mij dus helemaal niet. Zomer is qua kleurtype namelijk het exact tegenovergestelde van Herfst. Tel daarbij op dat ik een gevoelige huid heb en kleding bij mij snel kriebelt, prikt of niet ademt. Het resultaat is dat ik de kleding een of twee weken veel draag en daarna steeds minder. Doodzonde, want niets is zo niet-duurzaam, als kleding die niet gedragen wordt.

Opruimen

Enfin, je kunt je wel voorstellen dat het opruimen uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk bleek te zijn. Binnen een uur was ik klaar. Kleding die kriebelt? Weg! Kleding van kunststof? Weg! Kleding in lichte pastels? Weg! Wat ik overhield waren stuk voor stuk items waar ik gek op ben. Die ik veel draag omdat ze mijn uiterlijk complimenteren in plaats van er mee te conflicteren. Eigenlijk droeg ik de meeste items die ik weg heb gedaan überhaupt al niet meer. Ik ben uitgekomen op 32 stukken, maar niet voor één seizoen, maar voor het hele jaar. De kleuren kloppen nog niet overal, maar die ga ik gefaseerd vervangen met items die wel binnen mijn palet vallen.

Resultaat

Hoe vaak ik nu nog kleding ga kopen? Hopelijk een stuk minder. Ik weet nu wat mijn valkuilen zijn en kan nu eens in de zoveel tijd investeren in een echt mooi kledingstuk van duurzame kwaliteit. Zo wordt het koopproces een bewuste actie, in plaats van een impulsaankoop. Daarnaast heb ik nooit meer keuzestress in de ochtend. Alle kleding past bij elkaar en is dus ook heel eenvoudig te combineren.

Ik ben ontzettend blij dat ik heb meegedaan, ook al was ik sceptisch. Lijkt het je interessant om jouw garderobe ook aan te pakken? Laura biedt de cursus nog een keer aan in september. Om je klaar te stomen voor de herfst. Als je nu een kaartje koopt, krijgt je met de code ‘sjaartje10’ €10,- korting op de totaalprijs. Het is een kleine investering, maar je investeert het in jezelf en dat maakt het het geld zo dubbel en dwars waard.