Review: Organicup
Terug naar blog

Review: Organicup

#newperiod

Oké, en dan nu even een “ongemakkelijk” onderwerp. Maar ik vind dat hier gewoon over gesproken moet kunnen worden. Mensen met wie ik het er over heb gehad vragen verbaasd of ik het écht op mijn blog ga bespreken. Meen je dat nou?! Ja, ik ga het hebben over, dun dun dun, de menstruatiecup.

De watte?

De menstruatiecup dus, ofwel de OrganiCup. De OrganiCup is een kegelvormig siliconen kuipje dat bedoeld is als milieu- en lichaamvriendelijke vervanging voor het maandverband en de tampon.

Want dat is nodig. Besef je even dat de helft van de wereldbevolking ongesteld wordt. Een vrouw verbruikt tussen de 60 en 90 kg aan maandverband en tampons in haar leven. De menstruatiecup weegt daarentegen zo’n 30 gram, gaat gemiddeld 10 jaar lang mee en hoeft slechts twee keer per dag omgespoeld en maandelijks uitgekookt te worden. Vrij van chemicaliën, geurvrij en lekvrij.

Hoe het werkt

Je vouwt de OrganiCup in elkaar en brengt deze in. Zodra je loslaat zal de cup zich ontvouwen en daarbij een licht vacuüm vormen. Dit vacuüm zorgt ervoor dat de cup netjes op zijn plek blijft én geur- en hygiëneproblemen voorkomt. Je kunt de cup de gehele menstruatie dragen, als je deze iedere 12 uur even verwijdert, schoon spoelt en terug plaatst. De OrganiCup zal in die twaalf uur het menstruele bloed opvangen zonder door te lekken.

Maar werkt het ook echt?

Ik voelde me een beetje verplicht om dit uit te proberen, ook al wilde ik het in de eerste instantie eigenlijk niet. Want het voelde als een hoop gedoe op een plek waar verbandjes nu eenmaal makkelijker zijn. Maargoed, tóch maar een cup besteld. Je hoeft er per slot van rekening maar één te kopen, want de herbruikbaarheid is wat deze cup zo goed maakt.

De afgelopen maand heb ik de OrganiCup gebruikt en ik ben er heilig van overtuigd dat dit de beste oplossing voor vrouwen wereldwijd is. Het vergt enige oefening, maar de cup is eenvoudig in te brengen en te verwijderen. Het omspoelen is zo gedaan en kun je doen zodra je opstaat in de ochtend en voordat je naar bed gaat in de avond. Ik heb de cup getest toen ik nog volop in de decorbouw bezig was (lees: een hoop geklim en geklauter) en ik kan je verzekeren; je voelt hem niet en hij lekt niet!

Lief voor het lijf

Maar het interessantst vind ik dat de cup het menstruele bloed niet absorbeert. “Maar dat moet toch juist?” Nou, nee. 25% van de afscheiding van een vrouw tijdens de menstruatie is van belang om droogheid en irritatie tegen te gaan. Dat wordt door tampons en maandverband dus opgenomen. De OrganiCup vangt de bloeding slechts op. Dat betekent niet de nadelen (geurtjes of lekkage), wel de voordelen (een goede pH-balans). Daarnaast is de OrganiCup vrij van chemicaliën in de vorm van parfums, lotions of zelfs lijm.

Het oordeel

Ik ben om. Voor mij geen nare geurtjes, afval of lekkage. Mijn menstruatiecup is een blijvertje en ik hoop dat veel vrouwen de kans krijgen om onderdeel te worden van deze revolutie. Ik raad het je daarom echt aan om dit product eens te gebruiken. De cup kost € 24,- en ik mag je een code voor gratis verzending meegeven. Voer in het winkelmandje de code ‘befree‘ in en bespaar € 4,80. Probeer het eens, ik weet zeker dat het je zal bevallen!

“Together we’re unfolding a New Period. Of periods.”