Zuiver het nieuwe jaar in
Terug naar blog

Zuiver het nieuwe jaar in

Dag kerstboom, hello kamerplant!

6 januari, dé deadline voor het opruimen van je kerstboom. Het verwijderen van zo’n groene spar uit het interieur laat een leegte achter. Tijd dus om de kamerplanten weer in huis te halen!

Groen is gezond!

Groen in huis is ontzettend goed voor je. Mensen voelen zich gelukkiger wanneer zij hun huis vullen met mooie planten. Een stukje geestelijke gezondheid dus. Maar wist je dat sommige planten er ook nog eens voor kunnen zorgen dat je huis gezonder wordt? Bepaalde planten nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af, waardoor de lucht in huis dus gezonder voor de bewoners is!

Superidee dus om wat groen in huis te halen! Welke planten verdienen een mooi plekje in 2016?

Luchtzuiveraars en duurzame planten

Heeft je huis een boost nodig? Neem dan een luchtzuiverende plant in huis. Het goede nieuws is dat de meeste luchtzuiveraars ook ontzettend sterke planten zijn. Bijvoorbeeld een sanseveria, oftewel de studentenplant. Deze ijzersterke plant is niet kapot te krijgen: Ze kunnen gerust anderhalve maand zonder water en zijn goed bestand tegen ongedierte. De plant neem produceert voornamelijk ‘s nachts zuurstof. Planten die deze eigenschappen delen zijn de cactus, de yucca en de aloë vera.

Multifunctionele krachtpatser

Die laatste produceert constant nieuwe planten die je makkelijk kan overpotten. Zo is het een mini-aloë-vera-farm die je kan blijven uitbreiden 🙂 Daarnaast bevatten de bladeren van de plant een middel dat de huid voedt en verzorgt. Zo wordt aloë vera veel gebruikt als middel om brandwonden te verzachten. Ook geeft deze plant het aan wanneer de lucht niet zuiver is. De aloë vera krijgt bruine vlekjes als de lucht verontreinigd is. Multifunctioneel dus, én mooi!

Nog meer luchtverfrissers in huis halen? Kijk ook eens naar de klimop, de lepelplant, de varen en fycus lyrata (of tabaksplant).

Recycling voor je planten

Die aloë vera is dus niet kapot te krijgen en blijft zich maar reproduceren. Maar niet alle planten komen de winter even makkelijk door. Heb je zo’n plant die een oppepper kan gebruiken? Deze drie trucs houden je planten op de been:

Maal eierschalen (vol met calcium) fijn en voeg toe aan kokend water. Wacht tot het mengsel opgelost is en giet dit bij de plant. Hetzelfde kun je doen met restjes afgekoelde koffie, een echte magnesium-boost die de groei bevordert. Of giet wat afgekoelde groene thee bij je plant, wat hem voorziet van zuurstof.